Terugblik conferentie Vliegeniers stijgen tegen de wind in

Datum

Op vrijdag 1 oktober was het zover: de conferentie “Vliegeniers stijgen tegen de wind in – Leiderschap als attitude” vond plaats in het Muntgebouw in Utrecht. Zo’n 100 professionals uit het veld waren aanwezig en ook vanuit huis werd het programma gevolgd via de livestream. Moderator Anouschka Laheij ontving de gespreksdeelnemers en praatte de dag met enthousiasme en gedrevenheid aan elkaar.

Op deze dag stond het thema leiderschap centraal. Een breed, fundamenteel thema dat aanhaakt bij de recent afgeronde adviezen van Programma Adaptieve Psychologische Opleidingen (APV), met name die van het thema Didactische Ontwikkeling & Instrumenten.

Veelzijdig programma

Keynote spreker Erik Heineman leidde het thema leiderschap in. Hij is oud-kinderchirurg en hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Tegenwoordig richt hij zich op clinical governance, waarin eigenaarschap en (klinisch) leiderschap een belangrijke rol spelen.

Op een toegankelijke manier legde hij uit wat het belang is van zowel persoonlijk als institutioneel leiderschap en waarom samenwerken loont en hoe de waarden en overtuigingen van een beroepsgroep de basis zijn voor teamwork. Wederkerigheid is daarbij een essentieel element. Heineman hield een inspirerend verhaal waar gedurende de dag nog vaak aan gerefereerd werd.

Tijdens ronde tafelgesprekken, Lagerhuisdebatten en overige subsessies werd het belang van leiderschap verder besproken. Het ging in de subsessies primair over de ontwikkeling van leiderschap en de wijze waarop leiderschap een plaats kan krijgen in de opleidingen.

Opbrengst

In een afsluitend tafelgesprek werd met experts vanuit het programmaonderdeel Didactische Ontwikkeling & Instrumenten van het programma APV gereflecteerd op de opbrengst van de dag. Vooral de definitie van leiderschap is van belang: Wat verstaan we daaronder, wat zijn verschillen in leiderschap voor de GZ-psycholoog en de GZ-psycholoog-specialisten? Welke leiderschapscompetenties zijn nodig in welke rol en op welke manier worden deze competenties in de opleiding geplaatst? Belangrijk aandachtspunt daarbij is ook de blik naar buiten toe. Een goede professional kan alleen meebewegen met veranderingen als voldoende duidelijk is wat er maatschappelijk speelt.

Spoken word

De conferentie werd afgerond met een pakkend spoken word optreden van Reinier van der Veer, waaruit het volgende fragment komt:

laten we leergierig blijven, want ook dat is leiderschap
weten wat ons sterk maakt, maar ook waar we nog ruimte hebben
voor het nemen van een stap

want alleen zo bereiken we dat wat het beste is voor de cliënt
het beste voor de zorg, het beste voor de toekomst
waar ook jij onderdeel van bent

Volgende editie

De volgende conferentie staat gepland op vrijdag 7 oktober 2022. Zet deze datum alvast in de agenda.

Meer
Artikelen