Binnen het programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen (APV) buigt een taskforce zich over de directe aansluiting tussen de universitaire psychologische opleidingen en de vervolgopleiding tot Gz-psycholoog. De inhoudelijke uitwerking gebeurt in vier werkgroepen: EVC, Selectie, Korte Termijn Aanpak en Lange Termijn Aanpak.
Anneloes van Baar is voorzitter van de werkgroep Selectie. Zij denkt met haar groep na over hoe masterstudenten en potentiële Gz-psychologen het beste geselecteerd kunnen worden uit alle geïnteresseerden. “Het aanbod aan studenten is groot, en wij willen de beste mensen kunnen vinden en selecteren. Hoe doe je dat op een goede manier? Daar gaan wij een voorstel voor schrijven.”
Waarom is dit belangrijk?
“Op dit moment komt een grote groep mensen na hun masteropleiding in een vacuüm terecht. Het duurt te vaak te lang voordat ze in een Gz-opleiding worden toegelaten. Daardoor zie je in de praktijk dat deze mensen toch al aan de slag gaan in de zorg. Mét die beperkte opleiding. Wij willen dat zorgverlening uitgevoerd wordt door mensen die volledig opgeleid zijn. De uitstroom van de universiteiten sluit nu niet aan bij het aantal beschikbare plekken voor de Gz-opleiding. Dat komt de zorg niet ten goede. In de basis leiden goede opleidingen tot goede zorg. Daarom is het nodig dat je kijkt wat je kunt doen om de opleidingen te verbeteren, in dit geval de opleidingsketen. Zodat psy-professionals eerder de volledige opleiding kunnen doorlopen en de psychologische gezondheidszorg daar langer profijt van heeft.”
Wat gaat de werkgroep doen?
“In de werkgroep zitten mensen die op verschillende manieren bij de opleidingen betrokken zijn, waaronder een aantal selectiespecialisten. Zij bekijken welke manieren van selecteren het meest geschikt zijn en hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Wij willen de beste mensen kunnen selecteren. Let wel: de ‘beste’ betekent niet per sé de hoogste cijfers. Er zijn voor dit vak tal van competenties belangrijker dan dat.”
In welke richting denkt de werkgroep?
“We denken aan een fasegewijze vorm van selectie, waarbij je op verschillende momenten selecteert. Dus bijvoorbeeld bij de overgang van bachelor naar master en bij de afronding van de master. We kijken dan of de studenten de stages goed doen en of het vak wel past bij de persoon. Bij de doorstroming naar de Gz-opleiding vindt dan vervolgens ook weer selectie plaats. Nu zijn er vaak honderd sollicitanten voor een plek bij een praktijkinstelling. Hoe haal je daar de voor jou meest geschikte persoon uit? Dat is bijna niet te doen. Daarom kun je beter al van tevoren in stapjes selecteren. Hoe precies, daar discussiëren we nog volop over. Hopelijk kan ons voorstel straks ook van dienst zijn voor de andere werkgroepen zoals de EVC werkgroep; daar speelt selectie immers ook weer een rol….
Bio Anneloes van Baar
Prof. dr. Anneloes van Baar is hoogleraar in de Pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij BIG-geregistreerd als GZ-psycholoog en hoofdopleider van de GZ-opleiding, K&J variant van de stichting PDO-GGZ, RINO groep te Utrecht. Tevens is zij lid van de Opleidingsraad van de FGzPt.